Skip to Main Content »

Når du vil til at skabe din egen whisky er der 3 ting du skal tage stilling til. Det første er malttyperne der skal bruges til fremstillingen af råspritten, så er det egetræet tønden er lavet af og ristningsgraden af tønden/egetræet. de har alle 3 en betydning for hvordan din whisky kommer til at smage. Når du har besluttet dig for hvordan din whisky skal sammensættes,er det kun størrelsen på tønden der mangler. Vi har altid 4 forskellige størrelser på lager (2, 5, 10 og 15), hvis du ønsker en anden størrelse end de 4 vi har på lager, så kontakt os og vi vil gøre hvad vi kan for at skaffe den hjem. Til sidst er det så bare  at bestille, det kan gøre her SKAB DIN EGEN WHISKY.

Vi har længer nede på siden beskrevet hvilke smagsnoter de enkle ting tilføre whiskyen og hvilken betydning valget af tønde størrelse har. 

 

 

Valg af malt

PALE ALE - Wort colour 7-10 EBC. Phenol 0 PPM.

Traditionel bygmalt med rig smag af malt.

MUNICH - Wort colour 13-17 EBC.  Phenol 0 PPM.

Traditionel bygmalt med mild smag af malt.

DISTILLING - Wort colour 2.5-3.7 EBC. Phenol 1 PPM.

Tørverøget bygmalt med mild maltsmag og hint af røg.

PEATED - Wort colour max. 4.0 EBC. Phenol 2-9 PPM.

Tørverøget bygmalt med mild maltsmag og let smag af røg.

WHISKY LIGHT - Wort colour 2.5-3.7 EBC. Phenol 15-25 PPM.

Tørverøget bygmalt med mild maltsmag og middel smag af røg.

WHISKY - Wort colour 2.5-3.7 EBC. Phenol 30-45 PPM.

Tørverøget bygmalt med mild maltsmag og kraftig smag af røg.

RYE - Wort colour 4.0-10.0 EBC. Phenol 0 PPM.

Traditionel rugmalt med kraftig rugsmag. Grundet rugens kraftige smag anvendes den typisk sammen med 20-50% bygmalt.

 

 

   

Valg af tønde 

Amerikansk eg: Tønder fremstillet i amerikansk eg udmærker sig ved smagsnuancer i retning af vanilje, honning, hasselnødder, kokos, mandler, ingefær, fudge og flødekaramel. Aromatisk sødme, kaffe og røgnoter findes ved alle grader af ristning men øges med graden af ristning. 

 
Fransk eg: Tønder fremstillet i fransk eg udmærker sig ved smagsnuancer i retning af sherry, vanilje, tørret frugt, appelsin, kanel og karamel. Specielt ved hård ristning tilføjes yderligere noter af ristede kaffebønner. Noter af frisk frugt er mest udpræget ved let ristning og ændres til noter i retning af frugtsyltetøj ved hård ristning.
 

Ungarsk eg: Tønder fremstillet i ungarsk eg udmærker sig ved smagsnuancer i retning af vanilje, blomster, valnød, honning, krydderier, pære, kløver og sort peber. Vaniljenoterne er meget fremtrædende ved alle grader af ristning. Noter af ristede kaffebønner og mild røg er specielt udpræget ved medium ristning.

 

 

 

 

   

        
 

Valg af ristning 

LET RISTNING - Noter af frisk frugt er mest udpræget ved let ristning.

MELLEM RISTNING - Noter af ristede kaffebønner og mild røg er specielt udpræget ved medium ristning.                                                                                                           

HÅRD RISTNING - Noter i retning af frugtsyltetøj ved hård ristning.

                                                                                                                                                                        

 

                                                                                                                                                                                                                                                              

   
 

Valg af tønde størrelse 

Størrelsen på tønden har naturligvis en betydning for hvor mange liter der kan være i den. Men størrelsen har også en betydning for modningsprocessen, det har noget at gøre med volume kontra overflade. ved de små tønder har du en stor overfladeareal i forhold til mængden af væske( whisky), det vil give en hurtig modning af whiskyen. modsat ved de store tønder har du en lille overfladeareal i forhold til mængden af væske (whisky) hvilket giver en lang modningsproces. Generelt set gælder det at en 10 liters tønde efter 4 måneder opnår et modningsstadie tilsvarende modningsstadiet af en traditionel 250 liters tønde efter 4 år.                                                                       

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

   

                   

 

                                                                                                                                                                                                                                                              

  


 
Mail
info@sbdh.dk
Telefon
+45 60 61 18 88
Adresse
Villemoesvej 1
DK-7560 Hjerm
Nyhedsbrev